Decanaat

Begeleiding van de decaan

De decaan begeleidt onze leerlingen vanaf leerjaar 2 tot aan het examen naar een juiste keuze van vakkenpakketten en vervolgopleidingen op mbo en doorstroom naar 4 havo. 
Hoe kies je wat bij je past, waar liggen jouw talenten? Door middel van beroepenevenementen, oriëntatie trajecten en voorlichtingsavonden wordt er gekozen voor de toekomst. 
Dit doet de decaan in overleg met leerling, ouders, mentoren, coaches en vakdocenten. 
De ondersteuning gebeurt digitaal door middel van Qompas. 

Ik ben Arif en ik zit in de brugklas op de HBM. Ik heb gekozen voor de businessklas. Ik vind het echt heel leuk. We doen allemaal dingen die te maken hebben met ondernemen en economie. We zijn net begonnen met het ontwerpen van een eigen logo. Die gaan we dan afdrukken op onze eigen hoodie. Echt heel vet!

Arif – Leerling HBM

Vloeiend van VMBO naar Nova college

Ga jij naar het vmbo? Dan ga je leren voor jouw droomberoep! Daar begin je al mee vanaf klas 3 vmbo. 
Het Nova College werkt namelijk samen met 28 vmbo-scholen. Samen zorgen wij voor een vloeiende overgang van jouw vmbo naar het mbo op het Nova College. Zo heb je geen gaten of overlap in het lesprogramma. Ook ontdek je tijdens aansluitdagen wat je precies gaat leren op een opleiding. 
Kies je een profiel op het vmbo dat aansluit op een opleiding van het Nova College én doe je mee aan de aansluitdagen? Dan heb je een voorsprong die jouw leerwinst oplevert. 

Met leerwinst kan je bijvoorbeeld een opleiding: 

  • verbreden met een extra keuzedeel of 
  • verdiepen met een extra stage of 
  • sneller afronden/verkorten 

Ook is het soms mogelijk om op een ander niveau een opleiding te starten. Hoe dan ook; jouw opleiding sluit aan bij wat jij al hebt geleerd op het vmbo! 

Wist je dat de HBM al sinds 1993 bestaat?

We streven ernaar de klassen niet te groot te maken met gemiddeld 26 leerlingen. Soms komt het voor dat de klas toch groter is. Maximaal 30 leerlingen proberen we te plaatsen in één klas.

Op de HBM haal je het vmbo-tl (mavo) diploma.

In de onderbouw (klas 1 en 2) mag je niet van het schoolplein af. In de bovenbouw mag dit wel.

In je rooster staat welk vak je op welk uur hebt en in welk lokaal. Zo weet je waar je elk lesuur moet zijn en welke boeken je mee moet nemen voor die les. In Magister kan je zien hoe je rooster eruit ziet en of er wijzigingen zijn.
Via het programma CUP schrijf je in op de flexuren. Je kan dan kiezen uit stilte uren, werk uren en begeleidingsuren. Je kiest minimaal 10 en maximaal 15 flexuren.

Je kan bij elke docent hulp vragen als je iets niet begrijpt. Elke docent geeft begeleidingsuren waarop je kan inschrijven. Tijdens dit soort uren kan je onder begeleiding van een vakdocent werken aan het vak dat je moeilijk vindt. Ook kan je altijd terecht bij één van je mentoren.