Nieuwsbrief-aug-2017-hbm-3

Bericht Decaan
Klas 4

Beste ouders en leerlingen,

Voor jaar 4 wordt het nu spannend. Net de tweede SE week achter de rug, en ongeveer 2/3 van de leerlingen is ingeschreven op een MBO. Heel goed! Eind januari en begin februari zijn er nog open dagen te bezoeken, sommigen wachten hierop en maken daarna hun keuze. Stel hem echter niet uit tot de open dagen ronde in maart!
1 April MOET iedereen volgens de wet ingeschreven zijn. Je geeft jezelf onnodige onrust door te lang te wachten. Je mag meerdere keuzes inschrijven en na je examen definitief beslissen. Vergeet dan niet de opleiding die je niet gaat volgen netjes af te bellen; dit wordt zeer gewaardeerd. Geef je ook aan mij, de decaan, door waar je je hebt ingeschreven?

 

Regelmatig krijg ik nu examenleerlingen bij mij die zich ingeschreven hebben maar blijven twijfelen. Dat is logisch. Ze zijn nog erg jong voor een keuze als deze. Ik zeg ze dat ze het moeten zien als een weg die ze zijn ingeslagen, en op die weg gaan er nog allemaal dingen gebeuren. Je weet in welke richting je bent gelopen, de rest laat je op je afkomen. Eenmaal op het MBO krijgen de gekozen opleidingen vorm, wordt het duidelijker welke richtingen er zijn, wat er bij je past en niet te vergeten; je wordt ouder en leert jezelf beter kennen. Geen paniek nu dus als je niet precies weet wat je wilt worden, want dat weten de meesten niet!

 

Naast het MBO kan er ingeschreven worden voor 4havo. Dat gaat als volgt:
Begin februari komen de leerlingen die de overstap overwegen bij de decaan een doorstroomformulier halen. Dit is een officieel document en wordt per leerling slechts 1 keer verstrekt. Deze moet mee naar het intake gesprek op de havoschool. Zoals u weet hebben wij, mits de norm is gehaald, gegarandeerde plaatsen op het ECL. Het staat u vrij een andere school te kiezen, alleen kunnen wij dan niets zeggen over plaatsing. Naast het doorstroomformulier moet uw zoon of dochter een lijstje laten invullen door de docenten op de HBM waarbij vakken gevolgd worden. Docenten geven hierop hun mening over de geschiktheid van uw zoon of dochter voor de havo. Ook dit nemen jullie mee naar de intake.

Daarnaast moet er digitaal worden ingeschreven via de website van de school. Het is handig om hiervoor ook een digitale kopie van het ID of paspoort te hebben. Tot slot moet uw zoon of dochter een motivatiebrief schrijven en deze kan hierbij worden ge-upload. Wat altijd goed is om hierin te zetten is welke HBO opleiding er gevolgd gaat worden na de havo, een toekomstplaatje schetsen. De havo is geen doel op zich, maar een route naar het HBO die anders is dan via het MBO.
ALLE leerlingen met een inschrijving op de havo moeten zich ook ingeschreven hebben op het MBO!

 

Tot slot nog een keer de eisen voor overstap naar 4havo:

  1. Gemiddeld een 6,8 over alle vakken (na het examen)
  2. Minstens een 6,0 (niet afgerond) voor NL/EN/WI
  3. De juiste vakken voor een profiel op de havo
  4. Extra vak wenselijk maar nog niet verplicht

Met vriendelijke groet,

E. Kerkstra
Decaan HBM

E.Kerkstra@dehbm.nl