Veelgestelde vragen

Over school

De middelbare school is in een paar opzichten heel anders dan de basisschool. Een paar van deze verschillen zijn:

  • Rooster; elk lesuur (80 minuten) heb je een ander vak. Bij elk vak heb je ook een andere leraar en zit je in een ander lokaal. Daarnaast heb je flexuren (40 minuten). Dit kan een werk uur, stilte uur of begeleidingsuur zijn. Je kan zelf invloed uitoefenen wanneer je flexuren volgt. Je moet je minimaal inschrijven voor 10 flexuren en maximaal op 15 flexuren.
  • Maakwerk; misschien heb je al wat huiswerk gehad op de basisschool, maar nu krijg je voor elk vak maakwerk. Soms kan je een deel al in de les maken, maar de rest zal je tijdens de flexuren maken.
  • Kluis; je neemt zelf al je spullen mee die je nodig hebt voor school en stop je in je kluis. Je hebt in principe al je boeken op school liggen. Gelukkig hoef je niet de hele dag met zo’n zware tas te lopen, omdat er kluisjes zijn waar je de spullen in kan doen.
  • Pauze; Je hebt nu pauze met de hele school tegelijkertijd. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je even rustig kan zitten en eten.
  • Leraren; je zegt nu meneer of mevrouw tegen je leraren. Ook heb je naast je leraren twee mentoren, zij begeleiden je het hele jaar door.

Op de HBM haal je het vmbo-tl (mavo) diploma.

Het 1e uur van de dag is een flexuur. Voor de flexuren schrijf je zelf in via het programma CUP. Je schrijft je in voor minimaal 10 en maximaal 15 flexuren in. Je kan dus zelf een klein beetje invloed uitoefenen op je rooster!

Het 2e, 3e en 4e uur van de dag zijn vakuren waar je les krijgt. Daarna volgen weer 2 flexuren.

LesuurInhoudLestijdKlas
1Flexuur08.30-09.10Alle klassen op inschrijving
2 + 3Vakles 109.15-10.35Alle
PauzePauze10.35-10.50Alle
4 + 5Vakles 210.55-12.15Alle
PauzePauze12.15-12.40Alle
6 + 7Vakles 312.45-14.05Alle
PauzePauze14.05-14.15Alle
8Flexuur14.20-15.00Alle klassen op inschrijving
9Flexuur15.05-15.45Alle klassen op inschrijving

Elke leerling heeft een eigen rooster doordat je zelf je flexuren invult. De vaklessen die worden ingeroosterd staan wel vast en volg je met je klas.  Het verschilt per dag hoe laat je begint en hoe laat je uit bent. Je moet wel elke dag tot 16.00 uur beschikbaar zijn.

Op de HBM hebben we na elke les een pauze.

1e pauze: 10.35-10.50
2e pauze: 12.15-12.40
3e pauze: 14.05-14.15

In de onderbouw (klas 1 en 2) mag je niet van het schoolplein af. In de bovenbouw mag dit wel.

In onze kantine kan je onder andere gezonde broodjes kopen die iedere pauze vers gemaakt zijn.
Van dinsdag tot en met donderdag kan je genieten van het broodje van de week.
Je kan ook fruit en gezonde snacks kopen.

Elke leerling krijgt aan het begin van het schooljaar een kluisje. De kosten hiervoor zitten in de ouderbijdrage.

 

Over de klas

We streven ernaar de klassen niet te groot te maken met gemiddeld 26 leerlingen. Soms komt het voor dat de klas toch groter is. Maximaal 32 leerlingen proberen we te plaatsen in één klas.

Het verschilt per leraar of je twee aan twee zit of in groepjes werkt. Het heeft te maken met de soort les die de leraar wil geven.

Onderling vangen leraren elkaars lessen op als iemand ziek is.

In de onderbouw komen tussenuren zelden voor. In de bovenbouw is een tussenuur soms onvermijdelijk doordat elke leerling een persoonlijk rooster heeft.

De leraren worden aangesproken met u, meneer of mevrouw.

Over de lessen

In je rooster staat welk vak je op welk uur hebt en in welk lokaal. Zo weet je waar je elk lesuur moet zijn en welke boeken je mee moet nemen voor die les. In Magister kan je zien hoe je rooster eruit ziet en of er wijzigingen zijn.
Via het programma CUP schrijf je in op de flexuren. Je kan dan kiezen uit stilte uren, werk uren en begeleidingsuren. Je kiest minimaal 10 en maximaal 15 flexuren.

De flexuren duren 40 minuten en de vaklessen duren 80 minuten.

Je mag in de lessen niet eten, drinken of snoepen. Dit mag alleen in de aula.

Mobieltjes mogen in de les niet te horen of te zien zijn.

Over maakwerk

Gemiddeld moet je rekening houden met ongeveer anderhalf uur per dag in klas 1. Soms is het meer, soms is het minder. Het maak- en leerwerk plan je in om te maken en leren in de flexuren.

Je kan bij elke docent hulp vragen als je iets niet begrijpt. Elke docent geeft begeleidingsuren waarop je kan inschrijven. Tijdens dit soort uren kan je onder begeleiding van een vakdocent werken aan het vak dat je moeilijk vindt. Ook kan je altijd terecht bij één van je mentoren.

Over proefwerken en rapport

Voor elk vak heb je SO’s (schriftelijke overhoringen) en proefwerken. Proefwerken gaan vaak over een groter deel van de stof. Het verschilt per vak hoeveel je er hebt.

Je cijfers zijn het hele jaar te volgen in Magister. Aan het einde van het jaar krijg je een eindrapport mee naar huis.

Je mag niet blijven zitten in de brugklas.

Je ouders en / of verzorgers kunnen je cijfers volgen in Magister.

Over boeken

De bestelling van boeken verloopt via IDDINK. De inlogcode hiervoor krijg je via de HBM.

Over leuke dingen doen

Ja, voor de brugklassen is er een speciale introductie. In deze dagen aan het begin van het schooljaar ga je de leraren, je klasgenoten en de school leren kennen door allerlei leuke activiteiten met elkaar te ondernemen.

Op de HBM hebben we een leerlingenraad die schoolfeesten organiseren. Daarnaast hebben we allerlei vieringen en hebben we aan het begin en einde van het schooljaar allerlei uitstapjes.

Sommige feesten zijn alleen voor de brugklassen of voor de onderbouw samen. Sinterklaas en kerst wordt alleen met je klas gevierd