HBM College Tour
update

Joep Pennartz bij College Tour op de HBM

Als je een idee hebt, ga er dan voor!’

HEEMSTEDE –* Joep Pennartz was speciale gast bij de College Tour op de HBM op maandag
2 december. Tweede- en derdejaars scholieren van de HBM mochten zoveel mogelijk vragen stellen aan de voormalig langebaanschaatser.

Al op jonge leeftijd kwam de ondernemer in Joep naar boven. Tijdens zijn schaatscarrière had hij een bedrijfje opgezet om sponsoren zoveel mogelijk aan zich te binden door bijvoorbeeld schaatsclinics voor hen te organiseren. Op 21-jarige leeftijd stopte hij met schaatsen. Hij startte een fietsbedrijfje en vertrok daarna voor een nieuwe avontuur naar Australië. Daar richtte hij het succesvolle Shacky op: een bedrijfje dat duurzame Tiny Houses bouwt: ‘mini huisjes’ die door lokale boeren worden verhuurd aan toeristen. Weer terug in Nederland, startte hij vorig jaar Ondernemende Gasten, een bedrijf met een heldere ambitie: teams in staat stellen hun ondernemende potentie te benutten.

Omdat de zaal deze keer voornamelijk gevuld is met leerlingen van de businessmavo, gaan de vragen vooral over het ondernemerschap van Joep: Een leerling vraagt wat je nodig hebt om een succesvol bedrijf op te zetten. Joep antwoordt dat je met lef en doorzettingsvermogen heel ver kan komen. ‘Bij mijn eerste bedrijfje weet ik nog goed dat ik het ontzettend spannend vond om langs mijn sponsoren te gaan om mezelf te promoten, maar ik dacht ook: Als ik niks doe, weet ik zeker dat er niets gebeurt. Als ik het wél doe, hoe spannend ook, kan het twee kanten op gaan en als het niet lukt, heb ik er toch weer van geleerd.’

‘Is het moeilijk om je eigen bedrijf te starten?’ vraagt een andere leerling: ‘Ja, antwoordt Joep,
want vanaf dag één loopt alles anders dan je had gepland dus daar moet je je op instellen. Het moeilijkste vond ik dat ik de bedrijven altijd alleen runde. Ik moest zelf altijd alle beslissingen nemen en de koers bepalen. Ik kon me daardoor soms best eenzaam voelen, vooral op de momenten dat het iets minder ging. Daarom ben ik zo blij dat ik nu samen met een vriend, Ondernemende Gasten ben begonnen. Voor het eerst kan ik nu samen met iemand overleggen en ook samen successen vieren!’

‘Heeft u ooit grote risico’s moeten nemen?’ ‘Hoe kwam u aan de mensen die voor u werkten in Australië?’ ‘Hoe kwam u op het idee om op een bepaald moment juist dát bedrijf te beginnen?’ De leerlingen stelden tal van vragen en Joep had op elke vraag een helder antwoord.

Het lesuur vloog om, maar Joep mocht niet vertrekken, voordat hij nog een advies had voor alle leerlingen: ‘Als je een idee hebt, ga er dan voor! Probeer het gewoon, kom in actie. Ook als het mislukt, is mijn ervaring dat je er altijd iets van leert, zodat het misschien een volgende keer wél goed gaat. Dat is wat mij betreft ondernemerschap!’

 

*Joep Pennartz (25 juli 1990) is een voormalige langebaanschaatser. Als junior gold Pennartz als een groot talent. In 2011 stopte hij met schaatsen en werd hij ondernemer. Onlangs richtte hij Ondernemende Gasten op: een bureau met als doel ondernemerschap bij bedrijven tot leven te wekken. Zie ook www.ondernemendegasten.nl